Vier Sint-Jacobsdag in Den Haag op 25 juli 2024

Sint-Jacobsdag in de Grote of Sint-Jacobskerk Den Haag

Donderdag 25 juli 2024

Meld je hier aan voor Sint-Jacobsdag

Aanleiding

25 juli is Sint Jacobsdag: de naamdag van Sint Jacob, waarnaar de Grote of Sint-Jacobskerk vernoemd is. Sint-Jacobus de Meerdere was een van de apostelen van Jezus. Naar hem is ook de Jakobsroute vernoemd, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en de bedevaart naar het graf van Sint-Jacobus in het Spaanse plaatsje (Sant Iago = Sint Jacob). De katholieke kerk viert het feest van apostel Jacobus op 25 juli. Den Haag is, naast het Friese dorp Sint Jacobiparochie, de enige stad die Sint Jacob als beschermheilige heeft. Omdat hij de beschermer is van pelgrims, bedevaartgangers, reizigers en mensen die onderweg zijn, zou je kunnen stellen dat hij de perfecte beschermheilige is voor Den Haag, de internationale stad van Vrede en Recht en melting pot van mensen van verschillende achtergronden en culturen.

Programma

Sint-Jacobsdag wordt op 25 juli 2024 in de Grote Kerk van 17.00 uur tot 21.00 gevierd door middel van verschillende activiteiten en live-optredens.

Tussen 17.00 en 19.00 uur is de kerk open voor rondleidingen en kunnen deelnemers hun pelgrimspaspoort ophalen en hun historische wandeling door de stad starten.

Tussen 19.00 uur en 21.00 uur vindt er een gratis toegankelijk programma plaats met muziek en verhalen van bekende en minder bekende pelgrims die de weg naar Santiago de Compostella hebben gelopen.

Meer info volgt spoedig.

De Haagse Jacobsroute

Speciaal voor Sint-Jacobsdag wordt een ‘Haagse Jacobsroute’ ontwikkeld, die bezoekers op 25 juli kunnen lopen. De wandelroute loopt langs verschillende locaties in de binnenstad, waaronder de Sint Jacobstraat bij de Nieuwe Kerk, de Gevangenpoort en het Groene Zoodje, Paleis Noordeinde, Sint-Jacobus de Meerderekerk en de Oude Molstraat, met als eindpunt uiteraard de Grote Kerk.

Zonder lange stops duurt de wandelroute zo’n 60 tot 70 minuten. Deelnemers ontvangen een Haagse Jacobsroute-paspoort met daarin een routebeschrijving, interessante weetjes over locaties op de route en hun link met Sint-Jacob en stempelruimte. Een echte pelgrimstocht kan immers niet zonder stempel van de tussenstops, hét bewijs dat je een echte (Haagse) pelgrim bent.

Bij terugkomst in de Grote Kerk ontvangen deelnemers een drankje en een certificaat dat ze de Haagse Sint-Jacobsroute met succes hebben gelopen.

Zonder lange stops duurt de wandelroute zo’n 60 tot 70 minuten. Deelnemers ontvangen een Haagse Jacobsroute-paspoort met daarin een routebeschrijving, interessante weetjes over locaties op de route en hun link met Sint-Jacob en stempelruimte. Een echte pelgrimstocht kan immers niet zonder stempel van elke tussenstop, hét bewijs dat je een echte (Haagse) pelgrim bent.

Op zoek naar Ware Haagse Jacobs

Daarnaast gaat de Grote of Sint-Jacobskerk op zoek naar Ware Haagse Jacobs. Heet jij Jacob of Jacoba of is jouw naam hiervan afgeleid? Geef je dan op om lid te worden van de Ridderorde van de Ware Haagse Jacobs.

We rollen de rode loper voor je uit, je krijgt van ons een drankje en jouw naam wordt ‘gegraveerd’ in een Sint-Jacobsschelp die in de Haagse Jacobs-Walk of Fame komt te liggen.

*De naam mag ook afgeleid zijn van Jacob(us): zoals Jacoba, of Jakoba, Jacqueline of Jacquelina, Coby of Cobie, Jacques, Jack, Jake, Jaap, Jacco, Jaco, Job, Ayoub, James, Jim, Jamie, Jacky, Jeppe, Jaime, Jacoline of Jacomijntje.

Meld je nu aan