contact@grote-kerk.nl 070-737 0325          

HUYGENS! met
La Sfera Armoniosa

‘Een audiovisuele geurbeleving’

Ontdek het veelzijdige leven van Constantijn Huygens (1596-1687) in een muzikale uitvoering van woord, beeld en geur. Deze 17e-eeuwse Hagenaar, begraven in de Grote Kerk in Den Haag, was niet alleen een bekende diplomaat en secretaris van drie stadhouders, maar ook een getalenteerd dichter, musicus, kunstkenner, architect en wetenschapper. Tot voor kort was het onbekend dat hij ook een gepassioneerd parfumeur was: er zijn meer dan 150 recepten van zijn hand.

In dit programma wordt ook aandacht besteed aan de vele vrouwelijke contacten die Huygens had en die een rode draad door zijn lange leven speelden. Verhalen en beelden laten zien hoe hij en zijn vriendinnen elkaars leven hebben beïnvloed.

“Huygens' verhalen zijn nog steeds relevant omdat ze ons laten zien hoe kunst, wetenschap en persoonlijke relaties elkaar kunnen verrijken: een boodschap die vandaag de dag nog steeds van onschatbare waarde is.”

Thomas de Keyser

Muziek en tentoonstelling

Daarbij wordt muziek uitgevoerd van Huygens' eigen composities en die van zijn muzikale contacten, zoals Lanier, Foscarini, Monteverdi en Lambert. Een unieke, audiovisuele geurbeleving die Huygens en zijn tijd tot leven brengt. Voorafgaand en na afloop is een kleine tentoonstelling rondom Constantijn Huygens te bekijken. Ook is er mogelijkheid tot aanschaf van boeken en muziek.

Met:

  • Ineke Huysman – Spreker (Huygens Instituut/Nl-Lab)
  • Mike Fentross – Theorbe en barokgitaar, muzikale leiding
  • Paulina van Laarhoven – Viola da gamba
  • Lette Vos – Sopraan

Spreker: Ineke Huysman (Huygens Instituut)

Het Nederlandse La Sfera Armoniosa, opgericht in 1992, is gespecialiseerd in het uitvoeren van zeventiende en achttiende eeuwse muziek en staat onder leiding van Mike Fentross. Naast muziek van beroemde componisten als Monteverdi, Händel en Vivaldi, voert het ensemble ook minder bekende muziek uit die na uitvoerig zoekwerk is gedistilleerd uit zeventiende en achttiende eeuwse muziekdrukken en manuscripten.

Huygens! met La Sfera Armoniosa

Locatie: Grote Kerk Den Haag
Datum: 13 september 2024
Deur Open: 19.30 uur
Start: 20.00 uur
Einde 21.30 uur

Huygens Instituut
La Sfera Armoniosa
NL LAB